Maria Stasio -

3 meest effectieve manieren om meer ecologisch te leven

Blog Berichten

Het milieu staat vandaag de dag meer dan ooit bovenaan de politieke agenda. Dit komt niet alleen doordat de regering zich hier graag mee bemoeit, maar voornamelijk doordat het volk dit wil. Mensen maken zich meer en meer zorgen over de aarde en welk effect de mens op zijn omgeving heeft. Zo is de opwarming van de aarde bijvoorbeeld voor een groot deel te wijten aan de mens zelf. Gelukkig zijn er dan ook enkele dingen die je zelf kunt doen om meer milieubewust te leven. Aan de hand van enkele veranderingen in je levenswijze, kun je daadwerkelijk een verschil maken. Als maar genoeg mensen dit doen, dan is het uiteindelijke effect ook echt relevant. Hier zijn de 3 meest effectieve manieren om meer ecologisch te leven:

 1. Minder vlees eten
  Helemaal geen vlees meer eten zou de allerbeste optie zijn, maar ook met minder vlees eten maak je al een significant verschil. De wereldwijde vleesproductie is enorm schadelijk voor de natuur. Kiezen voor vegetarische alternatieven is bovendien niet minder gezond. Het is eigenlijk helemaal niet nodig om als mens vlees te eten. Met alternatieve opties kun je ervoor zorgen dat je alsnog alle gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit verkleint tegelijkertijd je ecologische voetafdruk drastisch en bespaart je nog geld ook. Wil je dus echt je steentje bijdragen en meer ecologisch leven? Begin dan bij het drastisch verminderen van je vleesconsumptie. Al is dit maar met 50%, alle beetjes helpen uiteindelijk op wereldwijde schaal mee.

 

 1. Energie besparen

Qua energie besparen zijn er verschillende gradaties waar je uit kunt kiezen. De meest ingrijpende optie zou natuurlijk zijn om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen en volledig je eigen energie op te wekken. Je bent dan zelfvoorzienend. Maar je kunt ook in mindere mate energie besparen. Kies bijvoorbeeld voor een groene energiemaatschappij of laat je gasverbruik compenseren bij een aanbieder van energie. Alle CO2 die je dan uitstoot aan gas wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld het planten van nieuwe bomen. Ook kun je gewoonweg minder lang douchen, de eco-stand op de vaatwasser gebruiken en de thermostaat een graadje lager zetten. Energie besparen doe je in verschillende vormen.

 

 1. Ecologische producten aanschaffen

Het aanschaffen van ecologische producten is misschien nog wel de makkelijkste manier om meer ecologisch te leven. Vaak gaat het dan om producten die je sowieso al nodig hebt en die je simpelweg vervangt door een ecologisch alternatief. Een voorbeeld van zo’n ecologisch product is bijvoorbeeld een set stalen rietjes. Deze zijn herbruikbaar en slingeren daardoor niet jarenlang rond als plastic afval. Een product als deze is een stap in de goede richting. Eén plastic rietje is misschien niet zo ingrijpend, maar wanneer 8 miljard mensen hetzelfde denken wel. Geef het goede voorbeeld door voortaan te kiezen voor de ecologische alternatieven van ‘normale’ producten. Het kost minimale moeite om dit te doen. Bovendien bespaar je er vaak nog geld mee ook uiteindelijk. Plastic rietjes gooi je weg na gebruik, een set stalen rietjes gaat jarenlang mee.

Recente artikelen

De nieuwste in onze blog

 • 3 technieken om je kinderen milieubewust op te laten groeien

  Maria Stasio -

  3 technieken om je kinderen milieubewust op te laten groeien

 • 3 meest effectieve manieren om meer ecologisch te leven

  Maria Stasio -

  3 meest effectieve manieren om meer ecologisch te leven

 • 5 legitieme redenen om ecologische producten te gebruiken

  Maria Stasio -

  5 legitieme redenen om ecologische producten te gebruiken